Katelijne Vanduffel

De verwondering is het begin van wijsheid…,
zo luidt de uitspraak van Aristoteles.

Gezien mijn geboortejaar 1960, zou ik me stilaan in een levensfase vol wijsheid kunnen wentelen, maar wat me blijft aantrekken en telkens weer oprecht raakt, is het verwonderen te zien gebeuren bij de jonge kinderen waar ik mee speel.
Ik ben geboren en getogen in België in een gezin waar kennis en muziek gewaardeerd werden, maar… IK MOEST BEWEGEN….

Sport werd mijn uitlaatklep,  tot ik kennis maakte met het jeugdatelier van Kortessem. In het kasteel van Kortessem bracht de familie Kempeneers de jeugd wekelijks bij elkaar om zich in dans/drama/beeldende activiteiten creatief te uiten. Dat gebeurde op een prachtige zolder, maar soms ook in het park… Voor mij ging hier een nieuwe wereld open, het gevoel van onbegrensde creativiteit en vrijheid vond ik magisch… en bovendien hadden ze veel plezier.

Niet dat ik volwaardig deel  uitmaakte van die groep, ik woonde namelijk in Houthalen, een dorp 25 km verderop, maar als ik er was keek ik vol VERWONDERING toe en deed voorzichtig mee, zoals ‘dat jonge kind in het ontdekken van de wereld’… Achteraf gezien bepaalde dit al mijn verdere keuzes: een opleiding tot creatief therapeut met beeldende materialen in Gent en daarna de opleiding tot docent dansexpressie in Amsterdam. 

En in Amsterdam ben ik gebleven… omdat ik van Amsterdam en van Nederland houd… om er te leven en te werken…
Ik werkte aan theaterprojecten en gaf heel veel  les,  bleef in beweging, verdiepte me in Iokai-shiatsu, Yoga, Butoh en Bodyweather,.. Mijn fascinatie voor ritme zocht ik op in Afrikaanse dans en nu in Taketina. Het vertellen van verhalen en zingen voed ik geregeld in een fijne workshop on the road…
En soms zit ik stil en mediteer.

Ik heb 2 kinderen…(1991/1999) en woon ondertussen in Naarden (op 20 km van Amsterdam). Ik werk nog steeds graag in vrijheid met alle kunstdisciplines in de aanslag.  Mijn uitgangspunt is vaak een prentenboek of verhaal, ik vind het namelijk heerlijk om verhalen te vertellen, maar muziek en beweging vormen de basis van mijn werk en fantasie en verbeelding zijn de motor. 

Liefst werk ik met kinderen tot 12 jaar of ik vertel hierover en geef mijn ervaringen door aan ieder die met kinderen werkt.