Verhalenkoffer

Sprookjes en andere verhalen … Een koffer vol verhalen …

Ik vertel graag verhalen en gebruik hierbij eenvoudige attributen: een lap stof, een hoofddeksel, een gebruiksvoorwerp,  een plaatsaanduiding in miniatuur, een muziekfragment voor de sfeer. Ik vind het plezierig om met de kinderen in en uit te zoomen op interessante gebeurtenissen of wendingen in een verhaal.

Dit kan door middel van een gesprek: we filosoferen dan over het hoe en waarom der dingen en over wat je hier zelf zou doen … Of we komen in aktie met een dans-of drama-opdracht, een eenvoudig rollenspel of een geïmproviseerde dialoog. Zo wordt elk verhaal van ons allemaal, wisselen luister-, denk-, en doe-momenten elkaar af en komt de vertelling tot leven.

Ik merk steeds vaker dat de kinderen de klassieke sprookjes “Roodkapje, Klein Duimpje, De Rattenvanger van Hamelen, De Gelaarsde Kat’, enz … ” niet meer kennen. Ik vind het belangrijk dit stukje erfgoed door te geven en werk hier graag aan met de kinderen van groep 1 t/m groep 4.

Oude volksverhalen, de sprookjes van 1001 nacht/dag, mythen-sagen-wereldverhalen …, of klassiekers van Nederlandse jeugdboekenschrijvers als Paul Biegel, Tonke Dracht of Joke van Leeuwen, bieden vertelstof voor groep  5 t/m groep 8.